top of page

Turkey recept

Prep Time:

30 Min

Cook Time:

3 Hours

Serves:

10 Servings

Level:

Advanced

About the Recipe

Voor COVID had ik al een keer een thanksgiving diner georganiseerd en dus voor het eerst in mijn leven een turkey gemaakt. Echter was ik het weer helemaal kwijt na 3 jaar niet gemaakt te hebben. Hoe moest het ook al weer en wat heb ik geleerd van de eerste keer?
Goed om te weten: het duurt echt niet de hele dag max 3 uurtjes in de oven en een goede voorbereiding en 2 uur rust is het halve werk.
Mijn turkey was 7 kilo dus houd hier rekening mee dat je voor jou misschien de hoeveelheden naar beneden moet halen. Zolang je maar zorgt dat de verhoudingen hetzelfde zijn.

Zorg ervoor dat de kalkoen op kamertemperatuur is voordat je begint aan dit recept.

Ingredients

 • 7 kilo kalkoen (genoeg voor 14/15 personen)

 • Peper en zout

 • 8 uien gehalveerd

 • 2 (bio) citroenen gehalveerd

 • 8 laurier bladeren

 • 150 gr bio ontbijtspek

 • Halve bos selderij

 • 5 winterwortelen

 • 550 gr (bio) zachte roomboter

 • Olijfolie

 • 3 (bio) citroenen rasp en sap

 • Zout en Peper (ruim)

 • 6 knoflook teentjes geperst

 • Een bosje verse platte peterselie

Preparation

Step 1


Verwarm je oven alvast op 220 graden.


We maken eerst de boter.

Doe alle boter, olijfolie, 3 citroenen rasp en sap, ruim zout en peper, 6 geperste teentjes knoflook en grof gehakte bos verse peterselie bij elkaar in een kom.

Meng dit goed met een spatel tot één geheel. Zet even opzij.


Step 2


Oké, time to get dirty. Eerlijk gezegd eet ik niet vaak en veel vlees maar als je dit nog kan doen zonder het vies te vinden denk ik ook niet dat je binnenkort vegetarisch wordt. Laat anders je vriend het doen;)


Ga voorzichtig met je vingers via de achterkant tussen de huid van de kalkoen en maak deze losser zodat er meer ruimte ontstaat. Doe dit ook via de lies bij de poten (lukt niet helemaal maar als het een beetje is is het al goed).


Pak 3 kwart van het boter mengsel en stop dit in de ruimte die je net hebt gemaakt tussen de huid. Masseer het eventueel aan de buitenkant waardoor het meer verdeeld over de turkey.

Smeer de rest van de boter aan de buitenkant op de huid van de turkey.


Step 3


Zodra de gravy de juiste dikte heeft bereikt is het tijd om te gaan zeven.

Zet een kom in de wasbak met een vergiet er boven. Giet alles uit de ovenschaal in de vergiet en zorg dat alle jus in de kom terecht komt.Step 4


Onder de turkey gaan we alvast de gravy (jus) voorbereiden.

Snijd de selderij en wortelen in grote stukken en leg ze in de tray/ovenschaal.

Voeg hier de overgebleven gehalveerde uien en laurier bladeren aan toe.


Verdeel de groente over de tray en leg hier je turkey op. Nu is hij klaar om de oven in te gaan.


Step 5


Ik heb geleerd om je turkey goed krokant te maken door eerst 10 min op 220 te braden in de oven.

Haal de turkey daarna uit de oven en "baste" dat betekend haal de jus uit de schaal en besprenkel dit over de turkey. Geen jus nog? geen probleem, strooi nog wat extra olijfolie erover. Laat de oven afkoelen naar 180 graden.


Leg de de ontbijtspek over de turkey. Zet te turkey terug in de oven voor 2,5 uur (hoe kleiner hoe korter) en "baste" de turkey om de zoveel tijd (op gevoel;).


Haal de turkey uit de ovenschaal, haal alles er uit en de bacon er van af (bewaar alles) leg hem op een andere schaal en laat hem 2 uur staan voor dat je hem serveert. Bang dat hij echt te koud wordt? leg er losjes aluminium folie over zodat hij warm blijft maar niet zacht wordt.


Met alles wat nu nog in de ovenschaal ligt plus de groent uit de turkey en de bacon, gaan we een heerlijke gravy maken: zie recept.


bottom of page